FAQ

Ingrediënten

 • + Met welke melk maken jullie roomijs?

  Met verse hoevemelk van een Oost-Vlaamse hoeve waar aandacht voor dierenwelzijn en hygiëne voorop staan.

 • + Van welke koeien komt jullie melk?

  Van een speciaal melkvee ras. Het zijn Holstein Friesiankoeien, zuivere melkkoeien. Alle koeien zijn stamboekvee.

 • + Werken jullie met scharreleieren?

  Neen, dit is namelijk wettelijk verboden. Onze eieren komen van een wettige eierleverancier en alle eitjes zijn gestempeld.

 • + Is het roomijs gemaakt met room?

  Ja,  wij maken roomijs met verse hoevemelk en boter.
  De room zit er daardoor automatisch in. Je zou kunnen stellen dat we zelf onze room maken.
  In ons roomijs zit tussen 8 en 12 % melkvet, of room als je het zo wil noemen.
  Om te mogen zeggen dat het ROOMijs is moet er volgens de warenwetgeving minimum 8 % melkvet in zitten , is dit niet zo dan spreken we van melkijs, dat minimum 2.5 % melkvet moet bevatten.
  Want room wordt verkregen door de volle melk af te romen en er boter aan toe te voegen, of zoals tegenwoordig vaak gebeurd er magarine of palmolie aan toe te voegen. Producenten die met magere gepasteuriseerde melk werken of met melkpoeders zullen vaak wat room aan hun bereiding toevoegen.

 • + Werken jullie met margarine?

  Neen, wij verwerken uitsluitend echte boter in onze producten.

 • + Werken jullie met echte vanille?

  We gebruiken enkel verse bourbon vanille stokjes uit Madagascar. Ze worden stuk voor stuk manueel uitgeschreept en verwerkt in het roomijs. 

 • + Met welke suikers werken jullie?

  Wij werken met een speciale mengeling van diverse suikers die niet alleen een invloed hebben op de zoete smaak, maar tevens de textuur en schepbaarheid van ons ijs bepalen.

 • + Met welke chocolade werken jullie?

  Wij werken steeds met Callebaut chocolade.

 • + Met welk fruit werken jullie?

  Onze fruitpurees van Boiron worden gemaakt van vers fruit dat gepasteuriseerd wordt.
  Het fruit dat we gebruiken voor decoratie is vers.

 • + Hoeveel procent fruit zit er in jullie sorbet?

  Ongeveer 50% fruitpuree, behalve voor 'zure' sorbets zoals limoen/citroen, waar dit percentage lager ligt.

 • + Hoeveel alcohol zit er in jullie alcoholsorbet?

  Het alcoholpercentage is afhankelijk van het soort alcohol dat wordt gebruikt, maar ligt nooit hoger dan 12,5%, aangezien het dan niet meer mogelijk is om de sorbet in te vriezen.

 • + Zitten er gluten in jullie ijs?

  Neen, principieel bevat ons ijs geen gluten, behalve in het roomijs waar koekjes in verwerkt zitten, zoals bijvoorbeeld speculoos. In elk geval is er steeds mogelijkheid tot kruisbesmetting, omdat in ons atelier ook koekjes en taartbodems verwerkt worden.

 • + Wat zijn GGO's en worden ze gebruikt?

  Een GGO is een genetisch gemodificeerd organisme, en is dus een organisme, met uitzondering van de mens, waarvan het genetisch materiaal is gewijzigd op een niet natuurlijke manier. Ingrediënten die GGO's bevatten worden door ons niet gebruikt.

 • + Gebruikten jullie kleurstoffen, smaakversterkers of bewaarmiddelen in jullie roomijs of sorbet?

  We gebruiken geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers in ons ijs. Wij wensen enkel met natuurlijk ingrediënten te werken. 

Productieproces

 • + Hoe wordt roomijs gemaakt?

  Als ingrediënten worden verse rauwe melk, boter, verse eieren, fruitpurees, vanille, … gebruikt voor de productie van roomijs. Deze ingrediënten worden afgewogen en gemengd. Vervolgens wordt het mengsel gepasteuriseerd (82°C) via een continu proces. Na de pasteurisatie wordt die massa gehomogeniseerd en wordt dan “de mix”genoemd. Deze mix wordt snel afgekoeld tot een opslagtemperatuur(0-5 °C). Nadien rijpt de mix in speciale rijpingstanks, zodanig dat alle smaken zich volledig kunnen ontplooien. Vervolgens wordt de mix opgepompt uit de rijpingstank en geturbineerd. Tijdens het turbineren wordt de mix ingevroren tot -5°C en gekneed door de draaiende messen tot een homogene massa. Vervolgens wordt het ijs in de potten of moules gevuld en snel ingevroren op min 35°C. Nadien wordt het eindproduct bewaard in de bewaarcel aan -25°C.

 • + Hoe wordt sorbet gemaakt?

  Aan verse vruchtenpuree wordt de gekoelde siroop toegevoegd. Siroop is op basis van water, suiker trimoline en glucose en citroenconcentraat. Mengsel wordt gewarmd en gepasteuriseerd op 86°C en snelgekoeld. Vruchtenpuree en siroop worden samen met de stabilisatoren en emulgatoren gemengd en rust een half uur. Vervolgens wordt de mix opgepompt uit de rijpingstank en geturbineerd. Tijdens het turbineren wordt de mix ingevroren tot -5°C en gekneed door de draaiende messen tot een homogene masse. Vervolgens wordt het ijs in de potten of moules gevuld en snel ingevroren op -35°C. Nadien wordt het eindproduct bewaard in de bewaarcel
  aan -25°C.

 • + Hoe wordt Fruttisso gemaakt?

  Een mix van drinkwater, suikers, glucose, stabilisatoren en citroenzuur wordt gewarmd en gepasteuriseerd op 86°C. De bekomen mix wordt onmiddellijk warm afgevuld in plastiekflessen van 2 liter en vervolgens snel afgekoeld.

 • + Hoe wordt Lattisso gemaakt?

  Als ingrediënten worden verse rauwe melk, boter, … gebruikt voor de productie van de mix voor roomijs, ze  worden afgewogen en gemengd. Vervolgens wordt het mengsel gepasteuriseerd (82°C) via een continu proces. Na de pasteurisatie wordt die massa gehomogeniseerd en wordt dan “de mix” genoemd. Deze mix wordt warm afgevuld in plastiek flessen en snel afgekoeld.

 • + Hoe wordt Lattisso gemaakt?

  Als ingrediënten worden verse rauwe melk, boter, … gebruikt voor de productie van de mix voor roomijs, ze  worden afgewogen en gemengd. Vervolgens wordt het mengsel gepasteuriseerd (82°C) via een continu proces. Na de pasteurisatie wordt die massa gehomogeniseerd en wordt dan “de mix” genoemd. Deze mix wordt warm afgevuld in plastiek flessen en snel afgekoeld.

 • + Hoe worden taarten gemaakt?

  Er zijn verschillende soorten methodes naar gelang over welk soort taarten het gaat. De meeste taarten uit de vaste collecties worden gemaakt in twee smaken en worden bij het afdraaien van het ijs door een vorm geleid. Sommige taarten uit de collectie, en alle maatwerk, worden in verschillende lagen, op verschillende tijdstippen afgevuld in moules. Nadien gaan alle taarten in de invriescel, waar ze diepgevroren worden. Na voldoende invriestijd worden de naakte taarten in het atelier met de hand afgewerkt en gedecoreerd.

 • + Zitten al jullie taarten in een verpakking?

  Neen, enkel de collectietaarten zitten in een standaardverpakking. Voor alle andere taarten wordt een verpakkings- en of transportoplossing op maat bedacht.

 • + Maken jullie de taartdecoratie zelf?

  Bijna alle taartdecoraties worden in huis vervaardigd, behalve sommige koekjes en de chocoladebollen.

 • + Hoe worden de frisco's gemaakt?

  In langwerpige rechthoekige moules wordt het ijs afgevuld. De moules worden voorzien van houten friscostokjes. Nadien gaan de moules in de invriescel. Na voldoende invriestijd wordt het ijs uit de moule gehaald en handmatig in blokjes gesneden, waarna de frisco's per twee ondergedompeld worden in schrikchocolade. Nadien worden ze zorgvuldig in een ouderwets zilverpapiertje gewikkeld en in een doosje gestopt. U kan dus merken dat onze frisco's zeer arbeidsintensief zijn.

 • + Op hoeveel gram wordt jullie ijs afgedraaid?

  Ons ijs wordt afgedraaid op 700 à 750 gr per liter. Bij onze concurrenten is dat vaak op 500 gr per liter.

Gebruik

Voedselveiligheid & Hygiëne

 • + Beschikken jullie over een kwaliteitshandboek ?

  Ja absoluut. Wij hanteren voor ons kwaliteitshandboek de standaard die vereist wordt voor een BRC certificatie. Voor ons is dit handboek zeer belangrijk omdat het de leidraad vormt om onszelf en onze werking steeds te verbeteren en te optimaliseren. De enige vereisten vanuit de BRC standaard die wij hebben weggelaten zijn alle vereisten die slaan op rapportering en vergaderingen met het hoger management omdat in ons bedrijf het hoger management vooral en ook zijn mouwen opstroopt om na een grondige wasbeurt in de productie mee te werken. Dit ligt aan de aard van ons bedrijfje dat zeer klein is en een familiaal karakter heeft.

 • + Zijn er HACCP regels in jullie bedrijf ?

  Ja, dit is trouwens een onderdeel van ons kwaliteitshandboek en een wettelijke vereiste. Hierop is er trouwens minimum een jaarlijks interne controle en een inspectie van het FAVV, het voedselagentschap.

 • + Beschikken jullie over een Recallprocedure ?

  Ja, ook dit is onderdeel van dat bewuste kwaliteitshandboek en ook wettelijk vereist. Hierop is er trouwens minimum een jaarlijks interne controle en een inspectie van het FAVV, het voedselagentschap.

 • + Hebben jullie een certificaat ?

  Wij beschikken over een keuringsdocument van het voedselagentschap dat ons ook minimum 1 x per jaar komt auditeren.
  Een extra externe audit met behaalde certificaat hebben we momenteel niet. Omwille van de kleinschaligheid van ons bedrijf en haar familiaal karakter voor de kwaliteit van onze producten en onze werking geen meerwaarde.
  Daarenboven is dit voor ons op dit ogenblik economisch niet te verantwoorden.

 • + Hoe kan ik als klant dan weten dat jullie productie en werking verloopt volgens de regels?

  Wij beschikken over een jaarlijkse audit, inclusief verslag, van het voedselagentschap FAVV. Zij leveren echt geen positieve rapporten af als de zaken niet conform verlopen.
  Daarenboven bent u als klant steeds welkom om met de bevoegde personen bij ons langs te komen om het kwaliteitsdossier te bevragen en in te zien.

Consumptie-ijs algemeen

 • + Consumptie-ijs kan in 4 soorten worden onderverdeeld, met daarbij ook 4 varianten ervan.

  Schepijs: ijs met verschillende smaken dat de verkoper opschept uit een typisch ijsbakje. Denk maar aan de ijskar die langskomt .
  Softijs : Dit ijs gebaseerd op roomijs. Het ijs is minder hard dan ander ijs omdat het geen extra verhardingsperiode in de diepvries ondergaat. Dit maakt ook dat het ijs niet zo maar opgeschept kan worden. Het verdwijnt in een machine waaruit het in “ lopende” vorm in een horentje gevuld wordt.
  Sorbet : Sorbet ontstaat door minimum 25 % fruitpuree of fruitsap te mengen met water en mengeling van suikers. Het gehalte mag tot min 15 % verlaagd worden voor citrusfruit. Het kan ook met alcohol, denk maar aan champagnesorbet.
  Waterijs: Waterijs bestaat vooral uit water waaraan kleurstoffen toegevoegd zijn. Bij de meeste waterijsjes zijn dat geen natuurlijke kleurstoffen. Zeer populair bij heel warm weer.

 • + Varianten

  Gelato: Dit ijs bevat minder vet dan gewoon ijs. Het bestaat uit melk room en suikers. De meeste smaken zijn gebaseerd op fruit en noot.
  Melkijs: Roomijs met een lager vetgehalte
  Roomijs: Roomijs bestaat uit melk, al dan niet vers, boter of slagroom en eierdooiers.
  Schaafijs: Vooral poulair in Zuid Amerika.  Men veilt van een grote blok ijs. Het ijs wordt gedropt in een bekertje en overgoten met allerlei siropen
  Granité: is een Italiaanse sorbet die vergruisd wordt tot ijskristallen en in hoge coupes opgediend wordt.
  Semifreddo: De naam betekent half bevroren. Ze zijn zachter dan het traditionele gelato en hebben een heerlijk romig zijdezachte textuur.